Barslen anno 2022 ser lidt anderledes ud, end hvad vi tidligere har været vant til i Danmark. Den nye barselslov byder nemlig velkommen til et helt nyt begreb: øremærket barsel. Øremærkningen er indført for at skabe incitament til, at forældrene i højere grad skal dele orloven mellem sig, end tilfældet har været hidtil.
Hvad enten der er tale om en kvinde eller mand, en mor, en far eller medmor, så har de en række grundlæggende rettigheder i forbindelse med, at de bliver forældre – disse fremgår af barselsreglerne.
Har du en nybagt far eller medmor på lønningslisten, kan du se frem til, at de vil have ret til mere orlov og vil være væk fra arbejdet i en længere periode end hidtil. En nybagt mor kan derimod vende hurtigere tilbage, end det typisk var tilfældet tidligere.
“Kan du lige forklare mig den nye barselslov?” Ville du kunne svare på det spørgsmål, hvis du blev stoppet på gaden? Vi har spurgt forskellige mennesker, om de ved, hvad den nye barselslov betyder. Det er der kommet en sjov video ud af. Hos ProLøn vil vi gerne gøre løn- og personaleadministration – herunder også barsel – nemt for dig. Så du ikke er i tvivl om, hvad de nye barselsregler betyder for dig og dine kollegaer.
De nye regler om øremærket barsel vil formentlig betyde, at flere fædre/medmødre som minimum vil afholde deres øremærkede barsel på 11 uger i alt, da disse uger ellers bortfalder.
Har du en nybagt far eller medmor på lønningslisten, kan du se frem til, at de vil være væk fra arbejdet i en længere periode end hidtil. Derfor er det en god idé, at du har forberedt dig på, hvad du gør, når medarbejderen er væk. Herunder giver vi dig 3 tips.
Stil dig selv følgende spørgsmål: Hvilke opgaver har medarbejderen, der skal på barsel? Hvor lang tid tager de? Kræver de specialviden eller uddannelse? Kan nogle af dem vente med at blive løst?
Find ud af, hvilke medarbejdere der kan overtage opgaverne fra medarbejderen, der er på barsel. Husk at sørge for, at de har den nødvendige oplæring – eksempelvis via en overlevering – inden medarbejderen går på barsel.
Du kan ikke nødvendigvis forvente, at dine eksisterende medarbejdere kan trække læsset af opgaver fra den barslende medarbejder. Derfor kan du tilbyde eventuelle deltidsansatte at arbejde på fuld tid i perioden, tage kontakt til vikarbureauer eller rekruttere aktivt efter en barselsvikar. Det afhænger af behovet og branchen.
Står du overfor, at en medarbejder snart skal på barsel? Eller vil du bare gerne være på forkant? Uanset hvad, så kan du få reglerne for barselsorlov på plads på vores onlinekursus "Barsel – få styr på reglerne”. Kurset sætter fokus på praktiske problemstillinger omkring de nye barselsregler og er henvendt til dig, der er HR-medarbejder, bogholder, leder, økonomi- og regnskabsansat, personalerådgiver eller sagsbehandler.
"Rigtig godt og lærerigt kursus om den nye barselsorlov. Underviserne var super gode til at forklare tingene, og komme med nogle gode huskeregler, så det er nemt – også bagefter."
"Rigtig god veksling mellem slides og sideløbende spørgsmål, Der kom mange gode spørgsmål, og underviserne var gode til at besvare sig og tog sig den nødvendige tid til dette."
"Et super godt kursus, der gav et større indblik i de nye barselsregler. Det virker mere overskueligt og håndgribeligt at vejlede omkring."
Når en af dine medarbejdere står overfor en kommende familieforøgelse, har han/hun formentlig en masse spørgsmål. Særligt den nye barselslov giver anledning til forvirring og uklarheder. Vi vil gerne gøre det nemt for både dig og medarbejderen, der skal på barsel. Derfor har vi lavet et “Bliv klar til barsel-Q&A” med de 10 mest stillede spørgsmål set med medarbejderens øjne. Alt, du skal gøre, er at printe dokumentet ud og aflevere det til medarbejderen. Nemmere bliver det ikke.