Den 2. august 2022 trådte de nye barselsregler i kraft. Det betyder, at du som løn- og personaleansvarlig skal sætte dig ind i nye begreber og perioder – blandt andet begrebet øremærket barsel og remsen 2-9-13. Bliv klogere på de nye barselsregler, så du ved, hvad du skal gøre, når en medarbejder skal på barsel.

Barsel anno 2022

Barslen anno 2022 ser lidt anderledes ud, end hvad vi tidligere har været vant til i Danmark. Den nye barselslov byder nemlig velkommen til et helt nyt begreb: øremærket barsel. Øremærkningen er indført for at skabe incitament til, at forældrene i højere grad skal dele orloven mellem sig, end tilfældet har været hidtil.

Hvad enten der er tale om en kvinde eller mand, en mor, en far eller medmor, så har de en række grundlæggende rettigheder i forbindelse med, at de bliver forældre – disse fremgår af barselsreglerne.

Har du en nybagt far eller medmor på lønningslisten, kan du se frem til, at de vil have ret til mere orlov og vil være væk fra arbejdet i en længere periode end hidtil. En nybagt mor kan derimod vende hurtigere tilbage, end det typisk var tilfældet tidligere.

Sådan ser de nye barselsregler ud

  • 4 ugers barselsorlov til moren, før barnet bliver født
  • 2 + 9 ugers øremærket barselsorlov til både mor og far/medmor
  • 13 ugers barselsorlov til hver forældre, som kan overdrages
Sådan fordeler øremærket barsel sig i de nye barselsregler 2022

E-bog: Vores barselsguide

I vores barselsguide kan du få overblik over ret og pligt, når en af dine medarbejdere eller kollegaer skal på barselsorlov.
Her kan du blandt andet læse om de nye barselsregler, øremærket barsel, løn under orlov, beskæftigelseskrav, 2-9-13-modellen,
de største forandringer for virksomheden og medarbejderen, refusion samt barsel og ferie.

Se vores barselsvideo

“Kan du lige forklare mig den nye barselslov?” Ville du kunne svare på det spørgsmål, hvis du blev stoppet på gaden? Vi har spurgt forskellige mennesker, om de ved, hvad den nye barselslov betyder. Det er der kommet en sjov video ud af. Hos ProLøn vil vi gerne gøre løn- og personaleadministration – herunder også barsel – nemt for dig. Så du ikke er i tvivl om, hvad de nye barselsregler betyder for dig og dine kollegaer.


 

Det gør du, når din medarbejder skal på barsel

De nye regler om øremærket barsel vil formentlig betyde, at flere fædre/medmødre som minimum vil afholde deres øremærkede barsel på 11 uger i alt, da disse uger ellers bortfalder.

Har du en nybagt far eller medmor på lønningslisten, kan du se frem til, at de vil være væk fra arbejdet i en længere periode end hidtil. Derfor er det en god idé, at du har forberedt dig på, hvad du gør, når medarbejderen er væk. Herunder giver vi dig 3 tips.

Få overblik over opgaver

Stil dig selv følgende spørgsmål: Hvilke opgaver har medarbejderen, der skal på barsel? Hvor lang tid tager de? Kræver de specialviden eller uddannelse? Kan nogle af dem vente med at blive løst?

Uddelegér opgaver

Find ud af, hvilke medarbejdere der kan overtage opgaverne fra medarbejderen, der er på barsel. Husk at sørge for, at de har den nødvendige oplæring – eksempelvis via en overlevering – inden medarbejderen går på barsel.

Fra deltid til fuldtid eller rekruttering

Du kan ikke nødvendigvis forvente, at dine eksisterende medarbejdere kan trække læsset af opgaver fra den barslende medarbejder. Derfor kan du tilbyde eventuelle deltidsansatte at arbejde på fuld tid i perioden, tage kontakt til vikarbureauer eller rekruttere aktivt efter en barselsvikar. Det afhænger af behovet og branchen.

Bliv klogere på den nye barselslov på vores onlinekursus

Står du overfor, at en medarbejder snart skal på barsel? Eller vil du bare gerne være på forkant? Uanset hvad, så kan du få reglerne for barselsorlov på plads på vores onlinekursus "Barsel – få styr på reglerne”. Kurset sætter fokus på praktiske problemstillinger omkring de nye barselsregler og er henvendt til dig, der er HR-medarbejder, bogholder, leder, økonomi- og regnskabsansat, personalerådgiver eller sagsbehandler.

"Rigtig godt og lærerigt kursus om den nye barselsorlov. Underviserne var super gode til at forklare tingene, og komme med nogle gode huskeregler, så det er nemt – også bagefter."

"Rigtig god veksling mellem slides og sideløbende spørgsmål, Der kom mange gode spørgsmål, og underviserne var gode til at besvare sig og tog sig den nødvendige tid til dette."

"Et super godt kursus, der gav et større indblik i de nye barselsregler. Det virker mere overskueligt og håndgribeligt at vejlede omkring."

Svar hurtigt og nemt på de 10 mest stillede spørgsmål fra dine medarbejdere

Når en af dine medarbejdere står overfor en kommende familieforøgelse, har han/hun formentlig en masse spørgsmål. Særligt den nye barselslov giver anledning til forvirring og uklarheder. Vi vil gerne gøre det nemt for både dig og medarbejderen, der skal på barsel. Derfor har vi lavet et “Bliv klar til barsel-Q&A” med de 10 mest stillede spørgsmål set med medarbejderens øjne. Alt, du skal gøre, er at printe dokumentet ud og aflevere det til medarbejderen. Nemmere bliver det ikke.

Har du spørgsmål?

Har du spørgsmål til, hvilken betydning den nye barselslov har for Mit ProLøn?
Så er du altid mere end velkommen til at kontakte os på telefon 87 10 19 30 eller mail [email protected].

copyright by proløn © 2024