Lønteknologi blev en del af forretningsmodellen
”Det må kunne lade sig gøre, ellers bygger vi det selv.” Sådan var tilgangen for iværksætterne bag forretningsidéen: at matche freelancetjenere, -køkkenhjælpere, og -bartendere med eventbureauer, hoteller og restaurationer i forbindelse med selskaber, sæsonudsving og sygdom i den faste stab. Chabber er en online freelanceplatform, skræddersyet til hotel- og restaurationsbranchen. Bag konceptet står administrerende direktør Sebastian von Wildenrath Løvgreen, 25 år og nyudklækket cand.merc. fra CBS, sammen med tre andre partnere. Fra idé til velkørende forretning er gået cirka halvandet år – blot med et enkelt bump på vejen.
”Vi troede, vi kunne lave et betalings-setup, men det fungerede ikke,” siger han. Plan B var at finde en samarbejdspartner med en fleksibel lønløsning, der uproblematisk og automatisk kunne håndtere fra én person til 500 personer på en lønudbetaling. Den indledende research på markedet gav ikke umiddelbart pote, indtil en af deres egne kunder pegede på ProLøn – ”… de havde præcis det, vi skulle bruge. Og ProLøn er i øvrigt de eneste, der kan det i Danmark.”
Medarbejdere ansættes freelance hos Chabber, der står for lønindberetning og -udbetaling. Selvom Chabber er et lille team på kun fem mennesker, sørger de for løn til mellem 200 og 500 mennesker om måneden.
Den oprindelige aflønningsmodel var en ekstern betalingsløsning, en ’Uber-model’ uden arbejdsgiveransvar, kalder Sebastian von Wildenrath Løvgreen det. Her gik transaktionen frit mellem kunde og freelancer, uden at Chabber var inde over. ”Men det var bøvlet. De faglige organisationer var desuden ikke særligt trygge ved dette setup, og da det blev anbefalet af arbejdsgiverforeningen ikke at bruge det – blev det vores stopklods.”
Relativ lige til-opgave
Forretningsmodellen stod dog kun og vaklede et øjeblik, for den unge entreprenør vidste, hvad han nu gik efter: En API-integration til et solidt lønsystem, som kunne skabe tryghed på arbejdsgiversiden og gøre arbejdet for Chabber & Co lettere.
ProLøn havde god erfaring med integration, dokumentation og beskrivelse af, hvordan man linker to systemer, så det var nemt at komme i gang, fortæller han: ”ProLøn var teknologisk længst fremme, så der var ikke andre lønbureauer at gå med – vores programmør tog kontakt til ProLøns tekniske afdeling, som vejledte om, hvordan vi blev connected. Det var en relativ lige til-opgave.”
Lønindberetning, skat, pension, udbetaling af løn – alt er tilpasset efter Chabbers freelancere og leveres automatisk via data fra deres platform til lønsystemet. ”Nu kører det bare, simpelt og let. Vi har ingen lønspecialister eller en bogholder ansat. Det er vores CTO, der laver de manuelle godkendelser, og er der spørgsmål til lønsedler, tager jeg mig af dem.”
ProLøns lønsystem spiller således godt sammen med Chabbers forretningsmodel, men netop den manuelle godkendelse rammer lige ned i Chabber-logikken om, at det må da kunne gøres bedre, og Løvgreen har givet bolden op til ProLøn: ”De tænker også fremad, og jeg fornemmer, at der er villighed til at videreudvikle denne løsning.”
ProLøn viser, hvad der er muligt
Fra beslutning om at finde en API-integration, til det var en del af forretningsmodellen, gik cirka en måned. Alt i alt kører lønnen i Chabber præcis, som den skal: ”Når en freelancer stiller spørgsmål til lønnen, ved vi nu, at der altid er et svar – at det ikke er en fejl på lønsedlen, men højst sandsynlig skyldes manglende kendskab til skatteregler o.l.” Siger administrerende direktør Sebastian von Wildenrath Løvgreen, der konstant arbejder på, hvordan de kan blive bedre til at reducere tidsforbruget til administration og finde et smartere setup, der gør livet endnu lettere. Og netop som han fik frigivet tid via lønsystemet, rettede han blikket op for at kigge ud over landets grænser: ”Lige nu går meget af min tid med at rykke forretningen til England.” Der kan han imidlertid ikke bruge ProLøn, som kun supporterer Danmark – ”men gevinsten ved at kende ProLøn er, at vi nu ved, hvad der er muligt,” lyder det fra ham.
Fakta:
Chabber
- matcher freelancere til midlertidige ledige stillinger i hotel- og restaurationsbranchen. Knap 5.000 freelancere og 300 virksomheder er tilknyttet portalen.
- etableret i 2016 - ejet og drevet af:
Adm. direktør Sebastian von Wildenrath Løvgreen
Salgs- og marketingdirektør Valdemar Gaarn Rasmussen
Udvikler Ronnie Jørgensen
Udvikler Sarah Anwar
- opstod som idé under studierne på CBS og fra grundlæggernes egne erfaringer med midlertidige jobs i hotel- og restaurationsbranchen.
Besøg chabber.com