Følg gældende lovgivning
Ja – det burde give sig selv, men det er alligevel værd at dvæle ved de juridiske aspekter ved lønbehandling. I Danmark er lønområdet nemlig temmelig reguleret; naturligvis med henblik på dels at sikre lønmodtagerne og dels at sikre, at alle skatter og bidrag bliver betalt, som de skal.
Derfor er der en lang række love og regler, du som lønansvarlig skal følge.
Arbejdsmarkedslovgivningen udgør fundamentet for den måde, lønområdet er skruet sammen på. Loven tager udgangspunkt i den danske tradition om, at medarbejdere har en række minimumsrettigheder. Blandt andet siger arbejdsmarkedslovgivningen, at
1. Du skal registrere dig som arbejdsgiver
Når du ansætter medarbejdere i din virksomhed, skal du indberette til eIndkomst i forbindelse med lønkørsel. eIndkomst er et register hos SKAT, hvortil alle indkomstoplysninger bliver indberettet. Du skal derfor være registreret som arbejdsgiver på virk.dk
2. Du skal udarbejde et ansættelsesbevis
En medarbejder med en gennemsnitlig arbejdsuge på over 8 timer skal – senest en måned efter hun er blevet ansat – have et ansættelsesbevis fra dig. Ansættelsesbeviset skal indeholde basale, men konkrete beskrivelser af, hvad medarbejderen skal arbejde med, arbejdstid og -sted med videre. Læs mere om kravene til ansættelsesbeviser her.
3. Du skal tegne en forsikring mod arbejdsskader
Du har pligt til at tegne en arbejdsskadeforsikring, så din medarbejder er dækket, hvis hun kommer ud for en ulykke. Du vælger selv, hvilket forsikringsselskab du vil tegne forsikringen i. Prisen kan variere meget – kontakt eventuelt din brancheforening og spørg, om de har et samarbejde med et forsikringsselskab.
4. Du skal indbetale til ATP
Du skal som arbejdsgiver betale bidrag til din medarbejders ATP (et tillæg til folkepensionen). Du skal betale 2/3 af ATP-bidraget, og det er dig, der skal beregne og indbetale ATP-bidraget – både dit og medarbejderens.
5. Du skal betale til Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring
Du skal betale til Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring (AES) for at sikre din medarbejder økonomisk, hvis hun får en erhvervssygdom. Du bliver automatisk tilmeldt Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring, når du betaler til ATP. Betaling opkræves automatisk fra ATP.
6. Du skal indbetale til en barselsordning
Alle arbejdsgivere indbetaler et fast beløb pr. medarbejder over 16 år (uanset køn) til en solidarisk barselsordning. Det kan være til barselsordningen på www.barsel.dk eller en anden godkendt barselsordning.
7. Du skal indbetale til FerieKonto eller anden godkendt ferieordning
Du skal indbetale din medarbejders feriepenge til FerieKonto eller anden godkendt ferieordning. Feriepenge udgør 12,5 % af din medarbejders ferieberettigede løn. Din medarbejder optjener altid 2,08 dages ferie om måneden, svarende til 25 dage om året. Læs mere om ferieloven her